Terug naar kennisbank

Klimaatdoelstelling: Nederland circulair in 2050

Klimaatdoelstelling: Nederland circulair in 2050

De bouwsector staat voor een grote transitie. Met het doel om in 2050 volledig circulair te zijn, wordt er hard gewerkt aan innovatieve en duurzame oplossingen. Maar wat betekent dit in de praktijk? Hoe is deze klimaatdoelstelling tot stand gekomen en wat kunnen architecten, woningcorporaties, aannemers en projectontwikkelaars doen om hieraan bij te dragen?

Achtergrond: Waarom circulair bouwen?

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2050 een volledig circulaire (bouw)economie te realiseren. Dit betekent dat grondstoffen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en hergebruikt, zonder dat er afval ontstaat. Dit doel komt voort uit het besef dat de bouwsector verantwoordelijk is voor een groot deel van het grondstoffenverbruik en de CO2-uitstoot. In de tussentijd zijn er al belangrijke mijlpalen vastgesteld, zoals de eis om in 2030 de helft minder primaire grondstoffen te gebruiken.

De transitie naar circulair bouwen is noodzakelijk om:

  • De CO2-uitstoot drastisch te verlagen.
  • Grondstoffen te behouden en verspilling tegen te gaan.
  • Gebouwen toekomstbestendig te maken, met herbruikbare en modulaire materialen.

Wat kun je doen als:

Architect

Als architect heb je invloed op het ontwerp en materiaalgebruik. Door te kiezen voor demontabele constructies en circulaire materialen, zoals herwonnen gevelstenen, zorg je ervoor dat gebouwen na hun levensduur eenvoudig kunnen worden hergebruikt.

Woningcorporatie

Voor woningcorporaties ligt de uitdaging in circulair renoveren en het verduurzamen van bestaande woningen. Dit kan door bij renovaties en onderhoud circulaire materialen te gebruiken en CO₂-reducerende oplossingen te implementeren.

Aannemer

Aannemers spelen een cruciale rol in de uitvoering. Het gebruik van circulaire materialen, zoals hergebruikte gevelstenen, vermindert de CO₂-uitstoot en zorgt voor een duurzame bouwketen.

Projectontwikkelaar

Projectontwikkelaars kunnen circulaire doelstellingen integreren in hun projecten en duurzame keuzes stimuleren, bijvoorbeeld door partners te selecteren die werken met hergebruikte materialen.

Rebrick: een circulaire oplossing voor de bouwsector

Een goed voorbeeld van circulariteit in de bouwsector is het gebruik van herwonnen gevelstenen van Rebrick. Deze gevelstenen verminderen de CO2-uitstoot tot wel 95% in vergelijking met nieuw geproduceerde stenen. Door bestaande bakstenen te herwinnen uit grootschalige sloopprojecten en deze opnieuw te gebruiken, wordt verspilling tegengegaan en blijft de kwaliteit behouden.

Zo hebben wij bijgedragen aan het ecoduct bij Maarsbergen. Het ecoduct in Maarsbergen is grotendeels gebouwd met herwonnen gevelstenen van Rebrick. Dit zorgt niet alleen voor een duurzame bouwoplossing, maar draagt ook bij aan een groenere infrastructuur.

Daarnaast is onder dit ecoduct rekening gehouden met de dwergvleermuis. Strukton heeft in Porotherm metselblokken – die normaal gesproken voor binnenmuren worden gebruikt – speciale gaten geboord, zodat vleermuizen hierin kunnen nestelen. Deze stenen zijn onder het ecoduct geplaatst, waardoor natuur en infrastructuur op een slimme manier samenkomen.