Wat is een CO2-budget?

Door: Maureen Floris

Een CO2-budget is de maximale hoeveelheid koolstofdioxide (CO₂) die een persoon, bedrijf of land mag uitstoten binnen een bepaalde periode om de klimaatdoelen te halen. Dit moet bijdragen aan de beperking van de wereldwijde opwarming van de aarde en wordt gebaseerd op afspraken zoals het Klimaatakkoord van Parijs. Uit deze afspraken komt ook naar voren dat Nederland circulair in 2050 moet zijn.
Voor bedrijven en sectoren, zoals de bouw, betekent een CO2-budget dat ze duurzamere materialen en processen moeten inzetten om binnen hun toegestane CO2-uitstoot te blijven. Het gebruik van circulaire bouwmaterialen, zoals herwonnen gevelstenen of gerecycled beton, kan helpen om de CO2-uitstoot te verlagen en zo binnen het CO2-budget te blijven.
Hoe is het CO2-budget tot stand gekomen?
Het CO2-budget is tot stand gekomen op basis van wetenschappelijk onderzoek naar klimaatverandering en internationale afspraken. In het Parijs akkoord, dat plaatsvond op zaterdag 12 december 2015, zijn afspraken gemaakt om de wereldwijde opwarming te beperken tot maximaal 2 graden Celsius.
Op basis van de berekeningen uit het wetenschappelijke onderzoek wordt de resterende hoeveelheid CO2-uitstoot verdeeld over landen, sectoren en bedrijven. Dit dwingt overheden en industrieën om duurzamer te opereren en efficiënter met hun emissies om te gaan.