Wat is een materialenpaspoort?

Door: Maureen Floris

Een materialenpaspoort is een digitaal document dat inzicht geeft in de materialen en grondstoffen die in een gebouw zijn verwerkt. Dit paspoort draagt bij aan circulariteit in de bouwsector, omdat duidelijk staat aangegeven welke materialen in aanmerking komen voor hergebruik. Met het hergebruik van circulaire bouwmaterialen verminderen we materiaalverspilling.
Waarom is een materialenpaspoort belangrijk?
De bouwsector is één van de grootste verbruikers van grondstoffen en verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot. In Nederland streven wij naar een volledig circulaire economie in 2050. Door bouwmaterialen van een gebouw inzichtelijk te maken door het gebruik te maken van een materialenpaspoort, verminderen we verspilling van materialen en dragen wij bij aan een duurzamere bouwsector.
In plaats van gebouwen te slopen zonder enige kennis van zicht op waardevolle materialen, maakt een materialenpaspoort het dus mogelijk om materialen een tweede leven te geven. Dit draagt bij aan de afname van de CO2-uitstoot in Nederland, omdat we minder tot geen nieuwe materialen hoeven te produceren. Bij Rebrick dragen wij ons steentje bij door gebruik te maken van circulaire gevelstenen.
Hoe werkt het?
Een materialenpaspoort bevat gedetailleerde informatie over de herkomst, samenstelling en herbruikbaarheid van bouwmaterialen. Dit wordt vastgelegd in een database en kan op verschillende manieren worden toegepast:
- Transparantie: Alle gebruikte materialen in een gebouw worden geregistreerd, waardoor eenvoudig kan worden bepaald welke materialen herbruikbaar zijn.
- Circulair hergebruik: Materialen kunnen na de levensduur van een gebouw worden gedemonteerd en opnieuw gebruikt worden in andere bouw- of renovatieprojecten.
- Waardebehoud: Gebouwen worden gezien als een ‘grondstoffendepot’, waarbij materialen hun waarde behouden en niet eindigen als afval. Voor projectontwikkelaars en woningcorporaties biedt dit een financieel voordeel door de inzichtelijke restwaarde van de materialen. Materialen kunnen in de toekomst worden hergebruikt of verkocht. Dit verlaagt de kosten bij renovatie of sloopwerk en maakt projecten aantrekkelijker.
Het gebruik van een materialenpaspoort wordt steeds vaker toegepast bij duurzame bouwprojecten en helpt architecten, aannemers en gebouweigenaren bij het maken van bewuste keuzes. Net zoals circulair beton en herwonnen gevelstenen, zorgt een materialenpaspoort ervoor dat bouwmaterialen optimaal benut worden en de impact op het milieu wordt verkleind.
Waar kan ik een materialendatabase vinden?
Madaster is een toonaangevend platform voor materialenpaspoorten, waar gebouweigenaren en -beheerders hun vastgoed registreren en gedetailleerd inzicht krijgen in de gebruikte materialen en producten.