Circulair renoveren met behulp van Rebrick
Woningcorporaties bezitten zo’n 30% van alle woningen en spelen een grote rol in de verschuiving naar circulair bouwen en dus ook circulair renoveren. In een circulaire economie gebruiken we producten steeds langer en grondstoffen steeds opnieuw. Dit doen we om de klimaatvoetafdruk te verlagen. Het plan is dat in 2030 Nederland voor 50% circulair is, met als eindbestemming 100% circulariteit in 2050.
Dit valt niet alleen te behalen in de nieuwbouw, maar ook met renovatie van bestaande woningen valt veel winst te behalen. Door renoveren wordt de leefbaarheid van de woning beter en ontstaat er een beter woonklimaat. Dit biedt woningcorporaties genoeg kansen om aan de slag te gaan met circulair renoveren.
Hoe kun je circulair renoveren?
De grote vraag is natuurlijk hoe je dit kunt toepassen. Voorheen maakten we vooral gebruik van het traditionele model: ‘maken-gebruiken-weggooien’. Tegenwoordig streven wij naar een systeem waarin grondstoffen en materialen continu kunnen worden hergebruikt en gerecycled. Er zijn meerdere manieren om circulair te renoveren, we splitsen deze op in 4 pijlers:
Maak gebruik van natuurlijke grondstoffen
Wellicht ben je bekend met de term “Biobased bouwen”? Met Biobased bouwen maak je gebruik van materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende toepassingen:
Strobalen kunnen worden gebruikt voor het bouwen van wanden. Stro is een bijproduct van de landbouw en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Kurk kan worden gebruikt als vloerbedekking, wandbekleding en isolatiemateriaal. Het is licht, elastisch en heeft goede thermische en akoestische eigenschappen. Bamboe groeit snel en heeft uitstekende mechanische eigenschappen. Het kan worden gebruikt voor vloeren, wanden, en zelfs meubels.
Door het gebruik van alternatieve bouwmaterialen- en producten met een minder hoge milieu-impact draag jij je steentje bij aan co2-reductie in de bouwsector.
Maak gebruik van hergebruikte materialen
Bij Rebrick hebben wij een ruim assortiment gebruikte gevelstenen. Door het inzetten van tweedehands gevelstenen, die worden geoogst uit grootschalige sloopprojecten, behaal je tot wel 95% CO2-reductie in vergelijking met traditionele bouwmethoden.
Recyclen van materialen
Naast hergebruik kun je materialen ook recyclen. Gebroken betonpuin kan worden gebruikt als funderingmateriaal, of worden verwerkt tot nieuw beton. Metalen zoals staal, koper en aluminium kunnen worden gesmolten en opnieuw worden gevormd voor gebruik in nieuwe bouwprojecten. Aan het einde van de levensduur van verschillende materialen, kun je op zoek gaan naar de meest milieuvriendelijke mogelijkheden om de grondstof een volgend leven te geven.
Reduceer grondstofverbruik
Door het zo efficiënt mogelijk inrichten van productieprocessen, kun je grondstofverbruik terugbrengen. Hierdoor minimaliseer je verspilling.
Wat zijn de voordelen van circulair renoveren
Naast de winst op het gebied van milieu biedt circulair renoveren een hoop kansen voor woningcorporaties.
Verlengen van de levensduur van woningen
Door circulair te renoveren zal de levensduur van de woning langer worden. Dit resulteert in het verhogen van de waarde van woningen.
Wonen goedkoper en comfortabeler maken voor bewoners
Op lange termijn kunnen de kosten aanzienlijk lager worden. Hierdoor is het mogelijk om wonen goedkoper te maken.
Het creëren van zekerheid van grondstoffen.
Wanneer je je eigen grondstoffen kunt hergebruiken, heb je de zekerheid van jouw grondstoffen in eigen hand.
Meer grip hebben op de eigen toekomst doordat je de eigen innovatieprocessen beheert.
“Wanneer corporaties hun woningen als waardevolle bron van herbruikbare materialen gaan zien, kunnen zij een duurzame voortrekkersrol vervullen. Een belangrijke bijvangst is de hogere woningwaarde die dit kan opleveren.” Ceel Elemans, Sector Banker bij ING
Door de circulaire economie te omarmen ontstaan er dus nieuwe kansen. Waar nu enkele woningcorporaties eigen circulaire ambities hebben is het noodzakelijk om ook te anticiperen op aankomende (onvermijdelijke) strengere regelgeving waaronder een aangescherpte MPG (Milieu Prestatie Gebouw) eis.