Hello Green Monday, Hello Rebrick

P E R S B E R I C H T

15 januari 2024

Rebrick pioniert in circulair bouwen met gevelstenen

Geen Blue maar Green Monday door realisatie van 95% CO2 reductie

WormerveerDe Floris Groep (partner in de bouw voor bouwbedrijven, overheid, industrie en consumenten) lanceert vandaag een nieuw initiatief: Rebrick. Rebrick is het eerste Nederlandse bedrijf dat gevelstenen herwint en daarmee een mijlpaal voor de Nederlandse bouwindustrie stelt. Niet alleen wordt de bouw verduurzaamd, het hergebruiken van gevelstenen leidt tot 95% CO2-reductie in vergelijking met traditionele bouwmethoden. Een belangrijke stap richting het behalen van de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Duurzaam bouwen met karakter

Door gevelstenen te hergebruiken in nieuwe bouwprojecten wordt namelijk circulair, maar met karakter, gebouwd. Het oogsten en verhandelen van stenen die al een eigen geschiedenis hebben, zorgt uiteraard voor een unieke esthetiek. Maar nog belangrijker is de 95% CO2-reductie die bouwen met tweedehands stenen oplevert. Rebrick ziet stenen niet als bouwmaterialen, maar als bouwstenen voor een betere en duurzamere toekomst.

Rebrick onderscheidt zich door oude gevelstenen nieuw leven in te blazen en te integreren in eigentijdse bouwprojecten. Hierbij werkt het bedrijf samen met Klinker Historica, een partij die in Duitsland gevelstenen herwint.

Focus op naoorlogse bouw

Voor het winnen van tweedehands stenen focust Rebrick zich op de naoorlogse bouw. Bob Floris, CEO van Rebrick, legt uit waarom: β€œDe bouw in Nederland moet verduurzaamd worden en daar draagt Rebrick flink aan bij. Stenen die voor het eerst tussen 1950 en 1980 ongeveer gebruikt zijn, zijn goed bruikbaar als tweedehands stenen in nieuwbouwprojecten. Vanaf de jaren ’80 werd de mortel te sterk, waardoor die steensoorten niet hergebruikt kunnen worden. Persoonlijk vind ik het fantastisch dat ik nu stenen kan hergebruiken, die mijn opa 50 jaar geleden vanuit het familiebedrijf aan een project heeft geleverd. Rebrick staat voor mij niet enkel voor het voor de tweede keer gebruiken van stenen, maar voor wederopbouw van de natuur. Rebrick laat zien dat de esthetiek van gebouwen hand in hand kan gaan met duurzaamheid en persoonlijk geloof ik in een toekomst waarin circulair bouwen de norm is.”