Wat is CO2-neutraal bouwen?

CO2-neutraal bouwen is een belangrijke strategie om de klimaatverandering tegen te gaan. Hierbij draait het om CO2-reductie in de bouwsector. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat gedurende de levenscyclus van een gebouw, van de productie van bouwmaterialen tot de sloop ervan, de netto CO2-uitstoot van het gebouw tot nul wordt gereduceerd.

CO2-neutraal bouwen, hoe doe je dat?

Er zijn meerdere manieren om CO2-neutraal te bouwen. Hier zijn enkele voorbeelden ter inspiratie:

  1. Energie-efficiënt ontwerp

Een project begint altijd met een goed ontwerp. Zorg er daarom voor dat in de ontwerpfase rekening is gehouden met energie-efficiëntie. Dit houdt in dat gebouwen worden ontworpen met hoogwaardige isolatie, doeltreffende HVAC-systemen en het slim gebruik van natuurlijk licht om het gebruik van kunstmatige verlichting te minimaliseren.

  1. Gebruik van duurzame materialen

Kies voor materialen met een lage CO2-voetafdruk, zoals gerecyclede materialen, materialen die lokaal geproduceerd zijn om transport te minimaliseren en duurzame materialen. Met de gebruikte gevelstenen van Rebrick profiteer je van een CO2-reductie tot wel 95%. Perfect dus als je aan de slag gaat met CO2-neutraal bouwen.

  1. Energiezuinige installaties

In lijn met het energie-efficiënte ontwerp investeer je in energiezuinige HVAC-systemen, verlichting en apparatuur om het energieverbruik te minimaliseren.

  1. Onderhoud en renovatie

Niet alleen de nieuwbouw draagt bij aan CO2-neutraal bouwen. Ook als woningcorporatie (Straks linken naar Rebrick voor corporaties) is het belangrijk om renovaties te overwegen die de energie-efficiëntie van het gebouw verbeteren en de levensduur verlengen. Kies daarom voor circulaire renovatie. (Later doorlinken naar “circulair renoveren” landingspagina (30))

  1. Waterbesparende systemen

Implementeer systemen voor waterbesparing, zoals regenwateropvang en -hergebruik, waterbesparende apparaten en landschapsontwerp dat weinig water nodig heeft.

Door deze elementen te combineren, kan een gebouw CO2-neutraal worden. Wat betekent dat gedurende zijn levensduur de netto CO2-uitstoot nul of zelfs negatief is.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Rebrick? Neem dan gerust contact met ons op.