Interview NH Nieuws: Hoe zuiniger omgaan met bouwmaterialen?
Door: Maureen Floris
“Mooi om stenen van opa te gebruiken”
De bouw moet duurzamer en dus moeten we zuiniger omgaan met bouwmaterialen. Hergebruik is het toverwoord en dat betekent dat ‘oogsten’ het nieuwe slopen is. Bij staalbedrijf VicObdam krijgen oude staalconstructies een nieuw leven en bouwmaterialen- handel Floris in Wormerveer verkoopt sinds kort tweedehands bakstenen. Gebruikt staal heeft wat extra bewerking nodig voordat het opnieuw gebruikt kan worden.
Bob Floris, directeur van het meer dan 100 jaar oude familiebedrijf, verkoopt al generaties lang bouwmaterialen. Oorspronkelijk werden er baksteken verkocht en heel veel zand, maar het bedrijf moet met zijn tijd mee. Zand is nauwelijks nog te vinden in Wormerveer en de bakstenen zijn sinds kort tweedehandsjes; stenen die na sloop klaar zijn voor een tweede leven.
Bakstenen kunnen in principe eindeloos mee. Wel moeten ze ‘schoongebikt’ worden, hierbij wordt een oude steen met een hamer gebikt. Ook moet de oude mortel (lijm tussen de stenen) er vanaf worden gehaald. Daarna zijn de stenen weer klaar om opnieuw gebruikt te worden.
“Als je dit in een muur verwerkt, zie je een geleefde steen”, aldus Bob Floris. Hij wil klanten de garantie geven dat als een gebouw gesloopt wordt, het bedrijf de stenen weer terugneemt. Zo kun je de stenen oneindig blijven gebruiken. Vooral bakstenen van na de oorlog tot de jaren ’80 zijn geschikt voor hergebruik. Daarna was de mortel zo sterk dat oude stenen niet meer goed te oogsten zijn. Het blijft een monnikenwerk om de oude stenen helemaal schoon te bikken.
Het is inderdaad handwerk, aldus Bob, maar dat is metselen ook. “Ik zie het als omgekeerd metselen”. Om bakstenen makkelijker te kunnen oogsten, werkt het bedrijf nu aan mortel die makkelijker te scheiden is van de bakstenen. Ook muurgraffity krijgt zo een tweede kans.
Wilt u het complete interview willen bekijken? Klik dan op onderstaande Link: